София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

БАН с две изложби

Цели да подбуди любопитството на обществото

7 месецаКултура 16 Боряна Райчева


Българската академия на науките чества 150 години от създаването си. По случай годишнината днес бяха организирани две изложби.

Едната от тях се проведе в градинката на Кристал. В 26 табла Централната библиотека на БАН представи „Основатели и учени на Българската академия на науките“.

Текстове и снимки разказват за големи наши изследователи, някои от тях сред основоположниците на Академията, които са допринесли за развитието на българската наука и са важна част от дългогодишната история на институцията.

Другата изложба се проведе в института под наименованието "Технологии и материали в полза на обществото".Изложбата е организирана от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Г. Наджаков”

Българската академия на науките, правоприемник на Българското книжовно дружество е най-старата и най-голямата научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. Създаването на Българското книжовно дружество от личности, които още нямат своя държава, изисква голяма вяра и много надежда, и бележи едно от върховите събития през Българското възраждане.

За този период от време, за който от Българско книжовно дружество тя достига статута на научна институция със съвременна структура и достойно място в международното изследователско пространство.