София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Байдън и Путин с извънреден телефонен разговор

Кремъл изнесе подробности за телефонния разговор между Путин и Байдън
16 сПолитика 1394

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън обсъдиха текущото състояние на руско-американските отношения и изразиха готовността си да продължат диалога по най-важните области на гарантиране на глобалната сигурност. Това се случи по време на телефонен разговор, пише в съобщение на уебсайта на Кремъл.
„И двете страни изразиха готовност да продължат диалога по най-важните области на гарантиране на глобална сигурност, която да отговаря на интересите не само на Русия и САЩ, но и на цялата световна общност“, каза Кремъл.
Отбелязва се, че Байдън е изразил интерес към нормализиране на състоянието на двустранния път и установяване на стабилно и предсказуемо взаимодействие по остри проблеми, включително осигуряване на стратегическа стабилност и контрол на оръжията, иранската ядрена програма, ситуацията в Афганистан и глобалните климатични промени.
„В този контекст американският президент предложи да се обмисли възможността за провеждане на лична среща на върха в обозримо бъдеще“, отбеляза Кремъл.
По време на размяна на мнения относно вътрешната украинска криза Путин очерта подходите за политическо уреждане, основано на пакета от мерки в Минск.
Страните се договориха също да дадат указания на съответните отдели за разработване на повдигнатите по време на разговора въпроси.
Освен това Байдън потвърди по-ранната си покана към Путин да участва в срещата на върха по климата, която ще се проведе чрез видеоконференция на 22-23 април.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!