София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Бившият зам.-външен министър: Изгонените руски църковни служители са прескочили правомощията си

Според него основата им цел е била София и Скопие да имат лоши отношения, за да не тръгне съседката ни по европейския си път

1 мПолитика 1228 Иванина Игнатова

"Изгонените руски църковни служители са прескочили правомощията си." Това каза в ефира на БТВ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му те били активни и в Северна Македония, а основата им цел е била София и Скопие да имат лоши отношения, за да не тръгне съседката ни по европейския си път.

"Руската православна църква винаги е била активна в политическия живот на страната“, каза той.

По думите му риториката на църквата съвпада с външната политика на Русия:

"Обхватът на руското разузнава е толкова дълбок, че обхваща почти всички аспекти на социалния политически живот“, подчерта Керемедчиев.

Според него трябва да се разбере до къде са стигнали контактите на църковните служители.

„Руското разузнаване има всеобхватни методи да използва своите служите. Не се учудвам ,че и руски свещеници са включени в тази мрежа“.

„Обезпокоен съм, че тези хора са участвали силно и активно в организирането на избори зад граница“, каза Керемедчиев във връзка с увеличаващия се брой на обвинените във Великобритания за шпионаж българи.