София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Болните от ХИВ са намалели по време на пандемията

Със 100 000 по-малко са от предходната година
9 сОбщество 348 Златина Петкова

„До седмица Министерство на здравеопазването трябва да изпрати в Министерски съвет програма за одобрение за превенция на социално значимите заразни заболявания“, заяви по време на онлайн семинар "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от „Капитал“, доц. д-р Тонка Върлева, Директор на дирекция "Промоция на здраве, превенция на болести и зависимости" в Министерството на здравеопазването. Тя обясни, че програмата обхваща превенция и борба с ХИВ, туберкулоза и вирусните хепатити.

Относно разпространението на ХИВ тя съобщи, че заради пандемията от коронавирус през 2020 г. намаляват новорегистрираните случаи.

„РЗИ всеки месец съобщава за изследвани, като за миналата година те са с около 100 000 по-малко - 250 000 души. Единични са случаите на заразени новородени деца от позитивни майки. 98% от новорегистрираните са включени на терапия, а при 84% са с неоткриваем вирусен товар. Програмата на Министерство на здравеопазването предвижда безплатна диагностика и лечение на туберкулоза в 29 болници в страната“, допълни още доц. Върлева.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!