София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борис Джонсън може да се откаже от част от сделката за Брекзит

Възможно е британският премиер да се откаже от сближаващото търговско споразумение

Борис Джонсън може да се откаже от част от сделката за Брекзит

Възможно е британският премиер да се откаже от сближаващото търговско споразумение

1 месецПолитика 366 Ивана Иванова


Борис Джонсън се кани да се откаже от част от сделката за Брекзит. Джонсън може да се отметне от част от споразумението за Брекзит, което подписа с Европейския съюз по-рано и да се откаже от сближаващото търговско споразумение.

Общността представи своята позиция в преговорите по-рано и повтори своя призив за равнопоставени условия между Великобритания и останалите страни от Европейския съюз, като се очаква Лондон да представи на свой ред исканията си днес, на 27 февруари.

Европейските лидери настояват, че Обединеното кралство може да получи достъп до единния пазар на ЕС само в замяна на спазване на неговите регулации.

Но въпреки риска от проточване на преговорите, Джонсън може да игнорира техните искания. Според източник на правителството Великобритания ще продължи да търси „политическа и икономическа независимост“ от ЕС.

Въпреки това според източници от правителството, исканията на Лондон ще изхождат от твърдението, че новият мандат, който Джонсън спечели в изборите от декември 2019 г. му дава правото да налага нови условия в преговорите след Брекзит.