София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов за наводненията: Пазете хората, щетите ще ги покрием (ВИДЕО)

Премиерът беше на инспекция в Перник
6 сОбщество 318 Мирослав Митков

Премиерът Бойко Борисов пристигна спешно тази вечер в Перник, за да се запознае на място със ситуацията след обилните валежи. Министър-председателят следи влошената ситуация в района.

Там Борисов се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров. С тях бе и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Междувременно стана ясно, че в района е обявени критично бедствено положение.

Двойно беше увеличено количеството вода, което се изпуска от пернишкия язовир "Студена". Това се налага, тъй като водоемът се пълни твърде бързо. Съоръжението е само на 2 милиона кубически метра от максималния си обем.

Според управителя на местното ВиК ситуацията е под контрол. Язовир "Студена" има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на вода.

"Пазете хората! Щетите от наводненият ще ги оправим", даде заръка Борисов.

"Природа - какво да ѝ направиш, но дай Боже да спре това положение. Вие бъдете внимателни", обърна се премиерът към кмета на Перник и Нанков.

"Положението в страната след валежите и наводненията по места може да е тежко, но щетите не са толкова големи, а по-важното е, че язовирите се пълнят. Затова има фонд за бедствия и аварии – когато няма жертви и навреме кметовете евакуират хората, материалните щети ще ги покрием. Те не са и толкова големи в момента.

Радостното е, че язовирите се пълнят, сега цялата страна върви, това е добре за посевите и след това за питейни нужди. Все пак е зима, да се радваме, че има валежи", заяви още Борисов във видео, излъчвано на живо в профила на зам.-министър Нанков.

"Направете всичко необходимо, но и успокоявайте хората", каза още премиерът.