София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Божанков, БСП: Това, което ГЕРБ написаха като изборен кодекс, е обида

„Целият изборен процес е пред провал"
6 сЕвроком 560

„Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, а на неправителствения сектор и на експертите. Това, което ГЕРБ написаха като изборен кодекс, или това, което наричат изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е сбор от норми, които си противоречат. Старият председател на Централната избирателна комисия напусна, защото ЦИК е изправена пред невъзможно положение. Новият председател ще трябва да поеме цялата отговорност и ще излезе основният виновник.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

„ГЕРБ в момента се чудят на кого да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот и трябва да намерят някой много безразсъден човек, който да поеме тази огромна отговорност, която му се прехвърля“, поясни социалистът.

Божанков заяви, че въвеждането на машинен и хартиен вот, успоредно, е пълен абсурд. „Всички достойнства на машинния вот ще се загубят, но този дебат няма нужда да го водим. Дебатът трябва да бъде кога и в кой момент правителството ще подаде оставка. Говорим за правителство, което е тежко изчерпано откъм легитимност. За мнозинство, което крепи форума си на гласовете на ДПС, и което приема законите си с гласовете на Марешки. Пред очите на българите изтъргуваха Конституцията за два плажа", каза Божанков. Народният представител добави, и че от четири години ГЕРБ само говори за машинното гласуване, а това е несериозно.

„В опита си да се доберат до редовни избори, ГЕРБ предложиха нова Конституция, правила за избор на Велико Народно събрание. Те вкарват предложения, които после сами отхвърлят. Губят времето на България, а успоредно с това правителството поема пет милиарда дълг. Това означава, че моите деца ще изплащат заеми, които са поети по неясни критерии“, коментира депутатът от БСП.   

Божанков припомни, че БСП извика и министър-председателя, и главния прокурор в Народното събрание, но те не се появиха. „Все пак виновниците да има протести са двама - Бойко Борисов и Иван Гешев. Единият излезе в отпуск и до ден днешен не е дошъл, другият също. Разбираме неща от “фейсбук“, тъй като България има виртуален министър-председател, тъй като го виждаме в социалните мрежи, но не и в Министерски съвет“, заяви той.

Относно искането за Велико Народно събрание, Божанков заяви категорично, че това е вредно за конституционализма в България. „Това е абсурдна идея от страна на ГЕРБ. Предложението им като Конституция е всъщност критикувано от всеки експерт в страната“, заключи социалистът.  

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!