София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Божанков срещу БСП за военната помощ: Ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война

Божанков обяви официално позицията си, че страната ни трябва да изпрати военна помощ за Украйна


Депутатът от БСП Явор Божанков обяви позицията си от трибуната на Народното събрание, като посочи, че България трябва да изпрати военна помощ за Украйна. Изказването му противоречи на общата позиция на социалистите, според които ако предоставим оръжия на Украйна, страната ни ще влезе във война с Русия.

„От едната страна са само диктаторски държави, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид“, заяви Божанков.

"Ако тази инвазия постигна нещо, то е да обедини Европа и да я направи по-силна от всякога", каза още той. 

Хората са объркани, защото дори президента Радев, военен човек, каза "Русия ще спечели тази война". Много медии казват същото, но 9 месеца по-късно това не е очевидно, посочи Божанков.  

„Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война“, каза още Божанков.