София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Британски депутати с кампания срещу ваксинационните паспорти

Според тях всяко изискване за ваксинационен статут за достъп до работа или услуга е дискриминация
31 мЗдраве 330

Над 70 депутати от различни партии в британския парламент, сред които и бившият лидер на британските лейбъристи Джереми Корбин, както и влиятелният консерватор Иън Дънкан Смит започват кампания срещу издаването на ваксинационни паспорти.

"Противопоставяме се на дискриминационната и предизвикваща разделения употреба на ковид сертификати за отказване на достъп на лица до услуги, бизнеси или работа", гласи изявление, подписано от тях.

Това става след като "Дейли телеграф", който съобщи в събота, че изпитанията на ваксинационните паспорти ще започнат до няколко седмици в рамките на пилотен проект при провеждането на големи спортни събития и вероятно на церемония за връчване на музикални награди, за да се оценят ефектите от евентуалното им въвеждане.

Междупартийната група обяви, че всяко изискване да се доказва ваксинационния статут за достъп до работа, бизнес или услуга е дискриминация и ще породи разделение на обществото.

Правителството твърди, че още не са взети конкретни решения по въпроса за такива сертификати, но премиерът Борис Джонсън вчера посочи, че те биха били полезни и че живеем в свят, в който със сигурност ще бъдат използвани ваксинационни паспорти.

Върви проучване в Англия, целящо да се прецени дали въвеждането на подобни паспорти ще спомогне за отваряне на икономиката, като това се отнася и за  отварянето на театрите и стадионите, дори и посещенията в пъбове.

Спорната мярка за ваксинационните паспорти обедини доведе до безпрецедентен случай, обединявайки политически врагове като Джереми Корбин и Иън Дънкан Смит. 

А критикувайки правителството, лидерът на либералдемократите Ед Дейвид,  определи мярката като опит за налагане на "долен авторитаризъм".

За по-бързо премахване на локдауна настояват много депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън. Те смятат, че ваксинационните паспорти ще бъдат поредно ограничение, а не завръщане към нормален живот при допускане, че масовото ваксиниране е успешно.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!