София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

БСП излезе с декларация против провеждането на Луковмарш

Наш дълг е да се противоставяме на екстремизма и фашизма, посочват от партията
1 мЕвроком 351

За поредна година сме напът да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история - провеждането на така наречения Луковмарш. Това се посочва в Декларация на Изпълнителното бюро на БСП, публикувана от председателя на партията Корнелия Нинова.

"Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза.

Под фалшивия предлог, че защитават възраждането на българската държава и нейния просперитет, че изразяват началата на патриотизма и национализма, организаторите на Луковия марш отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта.

Провеждането на т.нар. Луковмарш е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество - общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта.

Убедени сме, че e огромна грешка да допуснем провеждането на шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век.

Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви. Призоваваме кметa на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата Луковмарш и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.

Наш дълг е да се противоставяме на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация. Призоваваме, всички институции и политически партии категорично да защитим и този път европейските и националните ценности на толерантност и солидарност", се посочва още в декларацията на БСП.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!