София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Четирима ексминистри зоват ЕС да не бави Скопие и Тирана

Сред тях и ексшефът на българското МВнР Даниел Митов

Четирима ексминистри зоват ЕС да не бави Скопие и Тирана

Сред тях и ексшефът на българското МВнР Даниел Митов

11 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Четирима ексминистри на външните работи призоваха Европейския съюз (ЕС) незабавно да започне преговори за присъединяване със Скопие и Тирана, информира The Athens News Agency (ANA).

Даниел Митов от България, Дитмир Бушати от Албания, Никос Коциас от Гърция и Йоанис Касулидис от Кипър молят темата да не се протаква безкрай.

„Социално-икономическият растеж на Албания и Северна Македония по пътя им към присъединяване към ЕС ще допринесе решително за стабилността, сигурността и развитието на демократична държавност, справедливост и свобода на пресата и в двете страни“, гласи посланието.

„Необходимостта от започване на процеса на присъединяване и за двете страни отговаря на изискванията на техните общества, тяхната история и региона“, пишат още дипломатите.

Според ексминистрите, то отговаря и на нуждите на самия ЕС. „Присъединяването им не прави услуга, а обогатява европейския проект. Призоваваме държавите-членки, и най-вече Германия и Франция, да демонстрират отговорност за Европа и да изпълнят обещанията си“, алармираха още дипломатите.

„Призоваваме ги да действат отговорно и да не отлагат европейския път за двете страни. Съветът на ЕС от юни би трябвало, без да се налага, да определи дата за започване на преговори с Албания и Северна Македония“, писаха още четиримата бивши външни министри.