София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

CNN: Русия е изготвила 10-годишна стратегия за дестабилизиране на Молдова

В документа многократно се споменава, че е важно страната да не се присъединява към НАТО

18 сПолитика 327 Николай Парашкевов

В секретен план, изготвен от руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), са представени подробни варианти за дестабилизиране на Молдова, съобщи CNN.

В него са описани подкрепа за проруски групировки, използване на православната църква и заплаха за прекратяване на доставките на природен газ.

В документа многократно се споменава, че е важно да се предотврати присъединяването на страната към НАТО.

Заглавието му е "Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова".

В документа е изложена 10-годишна стратегия за включване на Молдова в сферата на влияние на Москва.

Планът включва поставяне на Кишинев в зависимост от вноса на руско синьо гориво и разпалване на социални конфликти, както и опити за блокиране на усилията на Молдова да придобие влияние в проруския сепаратистки регион Приднестровие, където са разположени около 1500 руски войници.

В документ от пет страници има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели.

Сред непосредствените цели са "подкрепа за молдовските политически сили, застъпващи се за конструктивни отношения с Руската федерация", и "неутрализиране на инициативите на Република Молдова, насочени към премахване на руското военно присъствие в Приднестровието.

В дългосрочните цели е включено "създаване на стабилни проруски групи за влияние в политическия и икономическия елит на Молдова" и "формиране на негативно отношение към НАТО".

Запитан за документа в четвъртък, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил:

"Не знаем нищо за съществуването на такъв план. Не изключвам възможността това да е поредната фалшификация. Русия винаги е била и остава отворена за изграждане на добросъседски, взаимноизгодни отношения, включително с Молдова".