София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Д-р Данчо Пенчев: Можем да имунизираме около 10 хиляди души на ден в столицата

Според него всеки български гражданин има правото на избор за ваксина

3 годиниЕвроком 6

Имаме капацитет за около 10 хиляди души на ден да бъдат имунизирани срещу COVID-19 в столицата, стига да има ваксини и организация от страна на структурите, заявили желание и списъци за ваксинация. Това коментира пред в. „Монитор“ директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

„В цялата страна всеки български гражданин има право на избор на ваксина. Ако в момента няма налична избраната ваксина, би следвало да се изчака малко, докато дойде следващата доставка“, категоричен бе той.

„По-скоро виждам проблем при хора, които имат насрочени ден и час, но не се явяват за ваксинация – това затруднява процеса, защото няма гаранция, че ще се успее да се осигурят други хора, които да се ваксинират, а знаете, че ваксините имат и определен срок след изваждането им на стайна температура. Затова призовавам хората, които са възпрепятствани за деня и часа, да уведомят своевременно, че няма да отидат, за да може да се реагира подходящо“, допълни д-р Данчо Пенчев.