София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Д-р Данчо Пенчев, СРЗИ: Напрегнат съм, 400 са положителните случаи за денонощието в София

"Въпреки "зелените коридори", ваксинационният план продължава да се спазва", каза той
7 сЗдраве 986 Мирослав Митков

Напрегнат съм, призна шефът на СРЗИ, 400 са положителните случаи само за денонощието в София, има ръст на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ, призна директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев.

Личните лекари не получиха всички заявени дози в РЗИ вчера. Нямаше как да дадем желаните количества, така рискувахме да не останат дози за последните пристигнали в здравната инспекция, каза още д-р Пенчев пред БНТ.

"Нормално е в първите дни да има опашки, преди да се достигне хармонията в организацията", коментира още той масовата ваксинация и образувалите се опашки пред болниците.

"Ваксинации е имало, но в такава ситуация попадаме за първи път. "Зелените коридори", за да може всички желаещи да се ваксинират, бяха много добро решение Нашата цел е да не бракуваме дози ваксини", разкри шефът на СРЗИ.

Въпреки "зелените коридори", ваксинационният план продължава да се спазва, категоричен бе д-р Данчо Пенчев.

"Ваксината е безплатна и доброволна. Няма механизъм, по който личен лекар да принуди пациента си да бъде имунизиран", припомни шефът на столичната здравна инспекция.

От март всеки ще има право на избор за типа ваксина срещу коронавирус, разясни д-р Пенчев.

"Членовете на ЦИК са имунизирани. Чакаме списъци с 14 000 членове на СИК и реалния брой на желаещите от тях за ваксина. За тях дозите вече са отделени", категоричен бе шефът на СРЗИ.

"Машините и местата за гласуване ще бъдат дезинфекцирани", обясни по повод предстоящите парламентарни избори д-р Пенчев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!