Search Suggestions
      вторник, 18.11.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Д-р Николова, БАБХ: Прясната риба е с лека слуз по повърхността си, очите трябва да са бистри

          Прясната риба е с лека слуз по повърхността си, очите трябва да са бистри и изпъкнали, хрилете да са прилепнали към тялото. Това обясни пред Евроком д-р Татяна Николова, началник-отдел  Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните, по повод засилените проверки преди Никулден по във всички обекти, където се предлага риба. Тя допълни, че при натиск с пръст върху мускулатурата не трябва да остава вдлъбнатина.

          - Реклама -

          БАБХ налага най-строгите си мерки при нерегламентираната продажба, защото това крие рискове за консуматорите, категорична бе тя.

          „Проверяваме дали се спазват от търговците и служителите противоепидемичните мерки – дали се използват предпазни шлемове, маски, ръкавици“, уточни д-р Николова.

          Според нея е важно да се спазват мерките не само при приготвянето на храната, но и при нейната доставка:

          „В никакъв случай не трябва да неглижираме безопасността на рибата и рибните продукти. Произходът трябва да е гарантиран с документи. Рибата трябва да е съхраняване в необходимите условия, както е описано от производителя“.

          Прясната риба е с лека слуз по повърхността си, очите трябва да са бистри и изпъкнали, хрилете да са прилепнали към тялото. Това обясни пред Евроком д-р Татяна Николова, началник-отдел  Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните, по повод засилените проверки преди Никулден по във всички обекти, където се предлага риба. Тя допълни, че при натиск с пръст върху мускулатурата не трябва да остава вдлъбнатина.

          - Реклама -

          БАБХ налага най-строгите си мерки при нерегламентираната продажба, защото това крие рискове за консуматорите, категорична бе тя.

          „Проверяваме дали се спазват от търговците и служителите противоепидемичните мерки – дали се използват предпазни шлемове, маски, ръкавици“, уточни д-р Николова.

          Според нея е важно да се спазват мерките не само при приготвянето на храната, но и при нейната доставка:

          „В никакъв случай не трябва да неглижираме безопасността на рибата и рибните продукти. Произходът трябва да е гарантиран с документи. Рибата трябва да е съхраняване в необходимите условия, както е описано от производителя“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Рязък скок на рака под 50: храната е главният заподозрян

          Консумацията на ултрапреработени храни може да стои зад тревожния глобален ръст на случаите на рак на дебелото черво и ректума сред хора под 50...

          Исторически пробив: ВМА извърши първите си бъбречни трансплантации

          За първи път във Военномедицинска академия (ВМА) бяха извършени бъбречни трансплантации, съобщиха от лечебното заведение.

          Рекорден бюджет за НЗОК през 2026 г.: Предвидени са над 5,57 милиарда евро за здраве

          Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2026 г., заедно с проектобюджетите на държавата...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions