София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Янер: Личните лекари да не ваксинират срещу COVID в кабинетите си

Според него, лекарите трябва да убеждават хората в имунизацията
28 мЗдраве 252 Натали Иванова

Личните лекари биха могли да се включат във ваксинирането срещу Covid-19, но това не трябва да става в кабинетите им, а те могат да бъдат част от екипи, които ще извършват тази дейност  Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар, за решението на министъра на здравеопазването личните лекари да ваксинират срещу 10 лева, съобщи БНР.

„На практика нашата задача е до края на лятото да бъдат ваксинирани няколко милиона души, те трябва да бъдат ваксинирани безопасно, но трябва и да н се нарушава ритамът на работа в доболничната помощ. Затова трябва да се изградят центрове за ваксинация на територията на цялата страна. 

"Аз правя списъци вече на желаещите да се ваксинират. Но смятам, че ако някои колеги искат за участват, нека се включат в екипите към центровете, но в противен случай да го правим по кабинетите- това ще е провал, защото няма да успеем да ги ваксинираме в рамките на това лято, защото зимата се активизира вируса и ще има бум.", смята той.

Според общопрактикувашия лекар не е етично и приемливо ваксинирането на хора, които не са в списъците на работещи на първа линия, какъвто случай имаше с общински съветници в Сандански. Той посочи, че така се губи доверието на хората, а е можело тази ваксина да се постави на полицаи, транспортни работници, медици в домовете за възрастни хора.

 

"Имам препоръка на преден план във ваксинацията да излязат хората над 65 години , които са с хронични заболявания, защото те са най-застрашени. За нас, общопрактикуващите лекари, също има списъци за ваксиниране, аз ще направя това веднага щом антителата ми свършат, но мисля че колкото е по-всеобхватна ваксината, толкова по-добре, защото иначе ще фалират бизнеси, ще ходим с маски, а виждаме какво правят интелигентните страни- бърза и повсеместна ваксинация. Лекарите трябва да убеждаваме хората във ваксинацирането. Да, страничните реакции са едно на 10 000, едно на 20 000, да има ги, но смъртността е 4 на сто- разбирате ли за какво става дума?", категоричен е лекарят.