София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Даниел Лорер за руските дипломати: Няма връщане назад

Естеството на тяхната мисия тук е потресаващо, а през годините това е било толерирано, каза той
18 сПолитика 674 Николай Парашкевов

"Ако има нещо, което сме показали през последната една година е, че не ни е страх, Изгонването на руските резиденти не е еднолично решение. Важният въпрос е не "Защо сега", а не "Защо не са изгонени до сега?", това заяви Министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер пред БНТ.

Повод за думите му е експулсирането на 70 руски дипломатически служители.

И допълни, че до момента никой не е имал смелостта да защити българския национален интерес.

"Ако искаме пълна реципрочност трябва да изгоним още хора, защото ние имаме само 15 в Москва", подчерта Лорер.

"Самото естество на тяхната мисия тук е потресаващо, а през годините това е било толерирано", продължи той.

"Не ме интересуват интересите на другите посолства. Мен ме интересува българският интерес - да няма намеса на Русия, в такъв мащаб, в политиката и икономиката на страната", продължи Министърът на иновациите и растежа в оставка.

"Няма връщане назад и това е ясен сигнал", категоричен беше той.

"В рамките на шест месеца кабинетът "Петков" успя да обясни на Европа какво искаме спрямо РСМ", заяви той по отношение на казуса с югозападната ни съседка.

"Никой няма да свърши изцяло нашата работа. Юридически Европа ще е там, но следващите български администрации - трябва да следят за нашия интерес, ако се наложи - пак да сложим вето", заяви той по повод на твърденията в РСМ, че преговорната рамка е отпаднала от преговорите.

 

 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!