София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

ДАНС: През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на "Нексо"

Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции

пропускане

През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на "Нексо". Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурата през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство. Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушване на заседанието на комисията "Нексо" в парламента.

Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на "Нексо", с които са купувани имоти - бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания, каза още Тончев в изложението си. 

От думите му стана ясно, че информацията в ДАНС е изпратена от българска финансова институция, задължена за това по Закона за мерките срещу изпиране на пари.

От наблюдаващия прокурор е взето решение за претърсване и изземване от ДАНС, следствието и МВР. Това стана на 12 януари на адреси в столицата с разрешение на Софийския градски съд.

Главният прокурор Иван Гешев също е поканен, но е изпратил писмо на депутатите, че няма да дойде на заседанието на комисията "Нексо". Срокът бил кратък и ще изпрати информация писмено.