София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Десетки лидери и СЗО искат международен договор срещу пандемиите

Идеята за такъв договор беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел
2 мПолитика 146 Мирослав Митков

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и лидери на 24 страни призоваха за създаване на глобален договор срещу пандемиите.

Лидерите, сред които френският президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън,  президентът на Украйна Володимир Зеленски, определят като основна цел на договора общ подход на държавите за укрепване на националния, регионален и глобален капацитет и устойчивост на бъдещите пандемии.

Като пример те дават сериозното подсилване на международното сътрудничество за подобряване на системите за предупреждение, споделяне на данни и изследвания, както и локално, регионално и глобално производство и разпределение на ваксини, лекарства и лични защитни екипировки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта:

„Нито една страна или континент могат да победят пандемията сами. Това изисква общ подход - "ние" вместо "аз", както и колективен ангажимент на най-високо политическо ниво. Следващата пандемия не е въпрос на "дали", а на "кога". Затова трябва да сме подготвени и нямаме време за губене“.

Председателят на Световната здравна организация посочи, че преговорите по бъдещия договор се очаква да приключат до края на май, след което да се приеме обща резолюция. 

Лидерите призоваха за глобален договор срещу пандемиите в обща статия за водещи световни печатни издания.
Идеята за такъв договор, който да гарантира универсалния и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностициране при пандемии, беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на Г-20 през ноември.

Във вторник тази идея бе подкрепена от лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Нидерландия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

В договора ще се посочва, че здравето на хората, животните и на планетата са свързани помежду си и трябва да водят до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен план.

"Ние сме уверени, че е наша отговорност, като лидери на държави и международни организации, да гарантираме, че светът си е взел поука от пандемията от Covid-19", пишат лидерите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!