София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Димитър Ганев: 7 партии могат да влязат в следващия парламент

Според него ще е трудно да се състави правителство

Димитър Ганев: 7 партии могат да влязат в следващия парламент

Според него ще е трудно да се състави правителство

40 сЕвроком 1499


"Около 60% от пълнолетните граждани подкрепят протестите, а 30% не са съгласни с тях. Нашето измерване беше от началото на август. Симпатизантите на ГЕРБ са изключително твърди в своите нагласи, не подкрепят протестите и категорично са против оставката на кабинета. Бойко Борисов е като в менгеме - от едната страна го натискат да подаде оставка, а от другата - да запази кабинета до изборите догодина". Това каза пред БТВ социологът от "Тренд" Димитър Ганев.   

"В същото време обаче по-голямата част от обществото не вярва, че протестите ще доведат до падане на кабинета. Темата за новата конституция е далече от хората. 37% не искат нов основен закон, 34 на сто не знаят, 29% подкрепят идеята на правителството", коментира той.

"ГЕРБ и БСП имат почти еднакви проценти - 23,8% срещу 23,4%. Това не се дължи на повишаване на доверието в левицата, а на спад в доверието в управляващата партия. Отново се дава отговор, дали Демократична България ще влезе в парламента. Да, с 9,9% или около 300-350 000 души, в зависимост от избирателната активност. На ръба да влязат в парламента са Мая Манолова и Обединените патриоти с 4% и 3,9% подкрепа. Ако в парламента влязат 7 партии, е възможно да не се състави правителство и да имаме предсрочни парламентарни избори след редовните", каза още Ганев.