София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Директорът на „Сиела“: Всички 2500 техници, които бяха назначени при нас, са проверени

Веселин Тодоров поясни, че не е имало хакерски атаки срещу софтуера на машините
2 дниИзбори 2021 134

"Справихме се перфектно, машините за гласуване издържаха първия масов вот с устройства", това заяви в „Тази сутрин“ изпълнителният директор на „Сиела норма“ Веселин Тодоров.

Той допълни, че след като преговорите на фирмата с ЦИК са блокирали, служебният премиер Стефан Янев е помогнал процесът да продължи.

По думите на Тодоров при 0,5% от машините или около 60 устройства е възникнал проблем в деня на вота, което е изключително малко.

Той обясни, че на места е имало прекъсвания на гласуването поради технически проблеми.

„По договор ние имаме един час за отстраняване на проблемите, техниците се справиха перфектно. Никъде не е имало прекъсване над един час, освен на местата, където машините не успяха да тръгнат“, уточни директорът на "Сиела норма".

При 40% от случаите проблемът е бил в принтерите.

Тодоров отрече да е имало хора, които са гласували с по две карти.

„Имаше няколко машини със сгрешена дата и час. Това не е увредило резултатите, но трябваше да се коригира. Машината предотвратява опити за фалшификация, като се стартира и приключи в рамките на изборния ден. Имахме само 5 дни, за да инсталираме софтуера на 11 хил. машини, но сме го отчели като възможен риск и ако ние отговаряме за машините на следващите избори, ще го предвидим“, обясни Тодоров.

Според него външни лица не са имали достъп до машините.

Фирмата е наела 2500 техници, като всичките са били проверени предварително.

Тодоров допълни, че не е имало атаки върху софтуера на машините.

Той не отговори дали ЦИК е платила на фирмата за доставката и поддръжката на машините. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!