София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дончев: Ген. Мутафчийски не се е оттеглил, а доц. Мангъров просто има по-нюансирано мнение

Вицепремиерът за настроенията в обществото и проектобюджета за 2021г.
15 сЕвроком 10512

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира актуалните теми в страната. "Има разкрити достатъчно легла, дори запълняемостта на леглата в повечето области е под 50%. Става въпрос за логистика, а съвсем отделен въпрос е, че не всеки, който е хванал коронавирус е нужно да влиза в болница", каза той за здравната система в ефира на Нова телевизия.

"Ген. Мутафчийски не се е оттеглил, той има възможност да изпълнява задълженията си и съм убеден, че ще имате възможност да го чувате и да го виждате. Колкото до доц. Атанас Мангъров в крайна сметка той си изпълнява задълженията на лекар, такъв, какъвто е. Това, че има по-различно и по-нюансирано мислене, значи той е част от този обществен публичен дебат. Голяма част от обществото също участва в този дебат. Имаше слогани "Маските са, за да мълчите", някои горяха маски, други пък имаха панически прояви и страх да излязат от вкъщи. Лидерите на мнения в едната и другата посока сигурно трябва да бъдат слушани", коментира Дончев.

Относно икономическите мерки и проектобюджета за 2021 г. той обясни, че има мерки, които са били извънредни и ще продължат занапред като възнагражденията за лекари на първа линия по 1000 лв. на месец. "Тази мярка на практика е по европейско финансиране. Беше проявена цялата възможна гъвкавост, за да има нужното финансиране. Важно е да се прави разлика между социално подпомагане и пенсионна система, която се базира на осигурителния принос".