София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Георги Кючуков: Инициативата "Три морета" създава разделение в ЕС

Доцентът коментира още и предстоящото председателство от страна на България
22 мПолитика 280 Боян Марков

"Инициативата "Три морета" не е нова. Тя датира макар и под друго име. Точно преди 100 години полският премиер тогава лансира подобна идея, с цел увеличаване на влиянието на Съветска Русия в Европа." Това заяви в ефира на "Делници" доц. Георги Кючуков - член на Изпълнителното бюро на АБВ.

"Тази идея беше реставрирана преди няколко години с различни цели. В момента основната промоция на тази идея е в нейния икономически аспект за създаване на инфраструктурни връзки между северната и южната част на нашия континент.", допълти той.

"В момента България е предоставила 4 инфраструктурни проекта, които биха могли да бъдат реализирани по тази инициатива.", сподели още Кючуков.

"Един от най-важните съветници на Белия дом и Пентагона в три изречения беше казал какво ще стане с тази инициатива. Русия ще бъде изолирана, Америка ще помага, Европа ще страда.", подчерта доцентът.

Кючуков коментира още и предстоящото председателство от страна на България, което ще се състои през 2021 година.

"Ако нашето председателство съумее да изпълни една от своите цели - да включи Кипър и Гърция към тази инициатива, тя ще стане 4 морета.", сподели неврохирургът.

"По този начин се създава едно разделение в ЕС. Едно противопоставяне на някои държави в ЕС. Тази инициатива е посрещната неблагоприятно от Франция и Германия, които се чувстват изолирани.", завърши доц. Георги Кючуков.