София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Доц. Мангъров: Ако хората имат ум в главите, да отидат до урните

„Тази криза изкара на показ някои много големи недъзи на нашето здравеопазване", каза той
19 мОбщество 3196 Мирослав Митков

Влизам в политиката по неволя, каза шефът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров по НОВА за включването му в листата на АБВ.

„Тази криза изкара на показ някои много големи недъзи на нашето здравеопазване. Те са причината за това тежко протичане на кризата. Болниците се препълват с болни, които могат да се лекуват вкъщи. Хоспитализация се налага в много малко от случаите“, каза той, цитиран от Епицентър бг.

При влизане в парламента докторът увери, че потърси „разумни хора, с които да се съюзя и да намерим решение. Така не бива да продължава повече“, смята той.

Доц. Мангъров призова избирателите да отидат до урните: „Това не е по-опасно, отколкото да отидат до магазина. Ако хората искат да продължават да получават от същото, нека не гласуват, но ако имат ум в главите – ще отидат до урните“, агитира Мангъров.

„Не са ме търсили от други политически партии. Аз съм приятел с премиера. Ние имаме някои различни виждания по основни въпроси, но това не ни пречи да бъдем приятели. Дали ще работим заедно е въпрос на преговори“, сподели той.

Доц. Мангъров напомни, че COVID-19 ще изчезне, когато 70 или 80% от населението на света премине през заболяването. „Аз лично съм изкарал COVID-19 без да усетя“.

„Който иска да се ваксинира, нека го направи. Няма проблем от моя страна, но го прави на своя отговорност, защото много иска, обича или защото много го е страх”.

Ако искат хората да променят нещо, трябва да излязат и да гласуват. Това не е по-опасно, отколкото да отидат до магазина. Ако хората искат да продължават да получават от същото, нека не гласуват, но ако имат ум в главите – ще отидат до урните, призова доц. Мангъров.

Нужна е здравна реформа – трябва да се раздели заплащането на клиничните пътеки от това на лекарския труд. Така няма да има по-желани специалности. Трябва най-после да се построи тази АЕЦ. Трябва всички концесии да бъдат преразгледани и да се върнат на страната ни, а не да чакаме помощи от ЕС, разкри част от сферите, в които ще работи, ако е депутат, стана ясно от думите му.

По думите му ваксината на "Астра Зенека" би мога да се прилага и на хора над 65 г. В значителна част от европейските страни тя не се прилага, тъй като имат сериозни основания. Ние не смятаме така. Когато си поставяте ваксината вие подписвате информирано съгласие и така никой не носи отговорност за евентуални странични ефекти, посочи инфексионистът. Той каза, че не е ясно към момента коя е по-добрата ваксина.

„Аз лично съм изкарал COVID-19 без да усетя“. При всяка инфекция антителата намаляват, но клетъчната памет ще разпознава вируса, обясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!