София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Доц. Мангъров: Не съм фен на Кантарджиев, но Кацаров забърка кашата

Според инфекциониста медицинския труд трябва да се обезпечи спрямо натоварването
пропускане
1 месецЗдраве 14 Ивана Иванова

Не съм фен на Кантарджиев, но Кацаров забърка кашата, която сега ние сърбаме. Това заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция на АБВ.

Той посочи, че има множество нередности покрай престоя на пациенти в болници заради дълги клинични пътеки.

"Кацаров поиска личните лекари да не са постоянно на разположение. Личните лекари са създадени като институция. Те трябваше да наемат други хора, да наемат сестри, за да осигурят дежурства 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Първоначално се мислеше, че получават добри възнаграждения. По-късно стана ясно, че не получават нищо. (...) По време на пандемията личните лекари излязоха от играта", допълни Мангъров.

Промяната на цените на клиничните пътеки няма да доведе до нищо. Фокусите, които се правят, са да се изкарват повече клинични пътеки, като по този начин да има по-високи възнаграждения. Трябва да има фиксирано заплащане на медицинския труд, а не да се разчита на пътеките, категоричен бе Мангъров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!