София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Наталия Киселова: Ако не се сформира правителство, ще има нови избори през юли

В Конституцията е предвидено, че в едномесечен срок след парламентарните избори трябва да бъде свикано ново Народно събрание

Ако мандатът бъде върнат, той трябва да бъде връчен на втората по сила парламентарна група, а ако и тя го върне, в 7-дневен срок трябва да определи на коя от останалите четири политически формации в парламента да връчи мандата. Ако и тогава не бъде създадено правителство, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и издава указ за нови парламентарни избори след 2 месеца, т.е през юли. Това заяви преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

В Конституцията е предвидено, че в едномесечен срок след парламентарните избори трябва да бъде свикано ново Народно събрание. Другата седмица ще имаме пълен списък на избраните народни избраници. Едва след като бъде свикано първото заседание, може да започнат официалните преговори за съставяне на правителство, което очаквам да се случи докъм 19 - 21 април. Това каза  още  Киселова в коментар за конституционните възможности да се състави правителство.

В Конституцията е записано, че започват консултации, за които няма срок. През това време парламентът работи и може да приема закони. Правителството на г-н Борисов ще подаде оставка по време на първото заседание на новосформираното Народно събрание, обясни тя.

Според мен консултациите ще бъдат кратки – 3-5 дни. След това президентът връчва мандат на най-голямата по численост парламентарна група. Тя трябва да реши кого да номинира за министър-председател, за връчване на мандата. По Конституция на седмия календарен ден от връчването на мандата той трябва да го върне или да предложи структура и състав на правителството, заяви доц. Киселова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!