София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Наталия Киселова: Можем да очакваме ново правителство след Великден

Според преподавателя по конституционно право ролята на новия премиер ще е да възстанови авторитета на НС
6 сПолитика 564 Златина Петкова

“Предполагам, че другата седмица можем да очакваме заседание на новия ни парламент. След Великден (2-и май) може да очакваме новото правителство” каза пред "BULGARIA ON AIR" преподавателят по конституционно право в СУ ”Св.Климент Охридски”  доцент Наталия Киселова.

“Свидетели сме на това, че голяма част от участвалите в изборите не оспорват резултатите", допълни  доцент Киселова. 

По думите ѝ, след конституиране на парламентарните групи, президентът може да премине към покани за консултации. Срокът, в който може да работи служебно правителство е 3 месеца плюс няколко дни. Най-дългоуправлявалото такова правителство е 102-103 дни.

“Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС. Евентуално намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 не би гарантирало по-качествена работа от тяхна страна", каза тя.

Киселова коментира и дали можем да говорим за хаос на изборите на 4 април."Дали е имало хаос или не на изборите зависи от хората, участвали в организацията. Имаше проблеми с разнасянето на машините, някои хора се притесняваха от пандемията.", каза тя. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!