София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Двама от заловените лихвари остават в ареста

Съдът прие, че има опасност да извършат нови престъпления

Двама от заловените лихвари остават в ареста

Съдът прие, че има опасност да извършат нови престъпления

9 месецаПравосъдие 46 Боряна Райчева


Двама от арестуваните за участие в организирана престъпна група за лихварство в столичния квартал "Христо Ботев" остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража", реши специализирания наказателен съд. Така магистратите удовлетвориха искането на прокуратурата именно за налагането на тази най-тежка мярка спрямо двамата.
 
Съдът прие, че са налице достатъчно доказателства, за да се предположи, че ръководителят на организацията и неговият брат са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че те могат да извършат нови престъпления. В това число – да повлияят на хода на разследването.
 
Припомняме, че четиримата участници в групата бяха задържани в понеделник при съвместна акция  на Специализираната прокуратура и ГДБОП. 
 
Събраните доказателства сочат, че от началото на 2016 г. те са предоставяли  парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Длъжниците, които не успявали да изплащат заемите, са били заплашвани и физически малтретирани. Задържаните са обвинени и за това, че са разпространявали наркотици в различни райони на столицата.