София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Експерт: Емил Димитров тупа тъпан и за часове тонът минава от минорен към мажорен

„С това нахлуване и с този водопад от думи Емил Димитрое описа еднозначно хаоса"
10 сПолитика 2533 Мирослав Митков

„С това нахлуване и с този водопад от думи министърът на околната среда и водите описа еднозначно хаоса на управлението на водите на национално ниво. Той подаде несвързана информация, прогнози, които приличат на астроложки, и доказа, че не е свършена работата, която се изисква по Закона за водите... Виждаме тупане на тъпан, което в рамките на часове минава от минорен към мажорен тон“. Това коментира пред БНР експертът Асен Личев, дългогодишен директор на дирекция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Той поясни: 

„От 2015 година в Закона за водите е конституиран координационен съвет по водите, или т.нар. „водно правителство“. То трябва да осигури, на първо място, питейна вода за населението, на второ място - за напояване, на трето - за промишлеността. Къде е имало заседание на този Съвет по повод сушата, която днес министърът прокламира. Там е мястото за разглеждане на тези въпроси, не в парламента. Ако министърът беше свикал този Съвет, трябваше да разгледа мерки за опазване на водите за питейно-битови цели и тези мерки да бъдат предложени Министерският съвет да ги приеме“.  

По думите на експерта депутат не може да става министър, а в конкретния случай липсва квалификация в управлението на водите: 

„Така се губи доверие в управляващите, създава се допълнителен страх сред населението“. 

Личев цитира справка от МОСВ: 

„В нея пише, че според основното им предназначение наличните в язовирите завирени обеми са 64,7% от общия обем за питейно-битово водоснабдяване, което е нормално за края на ноември. Няма защо да се създава допълнителна паника“. 

Асен Личев каза, че би посъветвал премиера да смени министър Димитров веднага, „защото той не знае какво управлява“.