София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Експерт: Несигурният пазар на горивата предвещава цените да вървят надолу

Делчев беше категоричен, че цената на горивата не се определя от държавна намеса
1 мОбщество 223 Мирослав Митков

Несигурният пазар на горивата предвещава цените да вървят надолу. Покачването на цените не е спекулация. България е с най-ниски цени на горивата. Това е резултат от стандарта в страната. ОПЕК наложи дефицит на пазара на горивата. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре.

Това обясни като причина за покачването на цените на горивата Андрей Делчев в студиото на БНТ.

Той обясни вдигането на цените в бензиностанциите с повишаването на цените от рафинериите. Според него няма основания за картелизация на българския пазар. Той обясни разликата в цените на горивата в различните градове с логистичните разходи по транспортирането им.

„Цените на суровия петрол вървят на ежедневна база нагоре и надолу, а цените на горивата изяждат тези върхове, т.е. те са по-постепенни. Цените на дребно следват с няколко дни закъснение цените на суровия петрол“.

Делчев беше категоричен, че цената на горивата не се определя от държавна намеса. Създаването на Държавната петролна компания ще помогне за съхранението на държавния резерв.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!