София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Емил Караниколов пред сп. Focus: Няма работници – губим договори

Германското издание - с репортаж от България, Румъния и Хърватия

11:00 ч. 25.07.2019 г.Икономика 22

„Икономиката започна да губи договори и нови споразумения, защото има недостиг на работници". Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред германското списание Focus.

„Румъния, България, Хърватия: Югоизточна Европа губи борбата срещу изтичане на мозъци“,, гласи заглавието на изданието. „Ние сме изчезваща нация", е цитатът на гражданите в тези страни.

Компаниите дори вече се отказват от инвестициите в региона поради липсата на работна ръка. „С тотици хиляди вече са напуснали родините си и са се установили в западната част на континента“, цитиран е ръководител на румънска хедхънтинг компания Мариан Хангану.

Той се оплаква от масовата емиграция от една от най-бедните страни в ЕС. „Резултатът е, че много мултинационални компании са решили да не инвестират в Румъния, защото просто няма персонал", казва топмениджърът.

Заплатите в трите страни се увеличават твърде бавно. Затова над 2 млн. румънци живеят в чужбина, според оценки на правителството в Букурещ, повечето - в Испания и Италия.

В България ситуацията е сходна: поне 200 хил. българи имат нов дом в други страни от ЕС.