София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

"ЕПИДЕМИЯ ОТ РАК": Случаите на онкологични заболявания при хора под 50 г. са скочили с 80% за 30 години

Причината не е известна

1 месецЗдраве 63

Случаите на онкологични заболявания при хора под 50 г. са скочили с 80% през последните 30 години, което кара специалисти да определят случващото се като "епидемия от рак" сред младите.
Учени и лекари предупредиха за тревожно нарастване на броя на случаите на рак сред хората под 50-годишна възраст. Анализът идва, след като Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, обяви, че е диагностицирана с рак.
42-годишната Кейт разкри, че лекарите й са открили рак, след като е претърпяла тежка коремна операция. Операцията е била за лечение на нераково състояние, но принцесата каза в изявление, че медицинският екип по-късно е открил, че има рак.
Тя не уточни какъв вид рак е открит и колко тежко е състоянието й. Въпреки това Кейт увери нацията, че е в „ранните етапи“ на превантивната химиотерапия за лечение.
Редица знаменитости на подобна на Кейт възраст също говориха за своите диагнози рак. 
След изявлението на принцесата професор Андрю Бегс от Бирмингамския университет предупреди, че има нарастващ брой хора под 50-годишна възраст и дори под 45-годишна възраст, които са диагностицирани с някаква форма на рак.
Проф. Бегс, който ръководи клиника за наследствени ракови заболявания, каза, че това увеличение може да се дължи на няколко причини, като например „неизвестен фактор на околната среда, който не сме открили, въпреки задълбочените изследвания“.
Може да се дължи и на това, че медицинската общност вече е по-добра в откриването на рак. 
„Въпреки предизвикателствата, ранната диагностика става все по-добра и така откриваме ракови заболявания, които могат да бъдат лекувани при по-млади хора. В нашата клиника се наблюдава нарастване на рака в ранна възраст (под 45 години) - и ние не знаем точно защо.“
По-младите хора са по-„проницателни“ за здравето си и по-„склонни да потърсят помощ на ранен етап, когато симптомите им се появят за първи път“ в сравнение с поколенията преди тях.
Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор на Cancer Research UK, добави, че това, съчетано с подобрено ранно откриване, означава, че „лечението е по-вероятно да бъде успешно“, тъй като ракът, лекуван в ранните етапи, има по-добри резултати.
Благодарение на изследванията има надежда – преживяемостта при рак се е удвоила през последните 50 години“, каза тя в изявление.