София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Фандъкова: "Булгаргаз" спира доставките на газ, ако "Топлофикация София" не плаща

Тя веднага е потърсила за разговор ръководството на дружеството, но досега такъв не е проведен
4 мОбщество 443 Николай Парашкевов

"Писмо от "Булгаргаз" е пристигнало до "Топлофикация София", в което се казва, че ако общинското дружество не си плаща задълженията, "Булгаргаз" ще бъде принудено да прекрати договора за доставка на природен газ", това съобщи пред общинските съветници кметът на столицата Йорданка Фандъкова, пише "24 часа".

Тя обясни, че веднага е потърсила за разговор ръководството на "Булгаргаз", но до момента такъв не е проведен.

"Писмото дойде, въпреки че вчера енергийният министър ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен въпреки дисбаланса в цените на природния газ, които дружеството плаща и тази, която влиза в цената на топлинната енергия за потребителите. Затова ви призовавам да сте активни и заедно бързо да подготвим предложения за решение на този проблем", призова тя.

Фандъкова информира съветниците за вчерашната си среща с министрите на финансите и на енергетиката, на която е било договорено да се търси начин за компенсация на
"Топлофикация София".

"Най-песимистичните ни прогнози до вчера бяха за 200 млн. лв. преразход, но "Булгаргаз" иска увеличение от над 30% на цената на природния газ за ноември. Вчера от "Булгаргаз" е пристигнало друго писмо до "Топлофикация София", в което се казва, че се отчита значително превишение на исканията за доставки спрямо предварително договореното количество и допълнително количество ще се осигурява само при възможност. Не знаем на какво се дължи това ограничение на потреблението", обясни Фандъкова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!