София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фандъкова: Трябва да възпитаваме интереса към спорта у младите

София е активен град, в който спортът е жизненоважен
пропускане

Фандъкова: Трябва да възпитаваме интереса към спорта у младите

София е активен град, в който спортът е жизненоважен

9 месецаСпортни 75 Боряна Райчева


През 2018 г. София беше обявена за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта“. В тази връзка столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви по време на пресконференция в общината, че София е „жив и активен град, където хората обичат да спортуват, и нашата задача е да осигуряваме условия за това, както и да подкрепяме и организираме събития, свързани с активния начин на живот и да продължим да изграждаме спортна инфраструктура.“

Фондацията „София – европейска столица на спорта“, която работи вече 4 години и която е изцяло финансирана от общината, е спомогнала за провеждането на поне 600 събития в областта на спорта. Кметът изтъкна, че водещ приоритет на СО е възпитаването на интерес към спорта у младежите и учениците.

Тя даде за успешен пример проведената през тази година програма „Ваканция“, в която са се включили над 1400 деца само за последната седмица. Фандъкова спомена още, че ще бъдат изградени нови физкултурни салони и училищни спортни зали. В детските градини ще има 78 нови физкултурни салона и 15 плувни басейна. С оглед на факта, че младежите са приоритет на общината, кметът обясни, че в София ще бъдат изградени 60 стрийт фитнеса и 30 съоръжения на открито, които ще бъдат особено атрактивни за младите хора.

В рамките на инициативата „София – европейска столица на спорта“ са се провели 200 събития в столицата само за тази година. Очаква се броят им да нарасне.