София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Георги Бърдаров: Потребността от духовност е голяма

Отвъд чистата наука той иска да научи студентите си да бъдат осъзнати
47 сОбщество 157

Всеки човек може да бъде будител, а потребността от духовност в този материален свят е голяма. Това каза за празничното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ писателят, географ и ръководител на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ Георги Бърдаров. Той обясни, че пише от дете и любовта му към този вид творчество не е прекъсвала. Връзката между география и литература са хората, природата, емоциите и взаимоотношенията, каза още той. Според него младите хора са различни, но интелигентни и адекватни на съвременния свят. „Те четат и то не малко“, каза още Бърдаров.

Отвъд чистата наука той иска да научи студентите си да бъдат осъзнати. Манипулацията е това, което води до войни и конфликти, каза още той и добави, че толерантността също е важна, но без да предаваме ценностите си за сметка на нея. Подвластни сме на материалното, но това не значи, че българите не сме по-малко духовни от другите народи, добави той и пожела на хората да почувстват 24-ти май в душите си.

„От външната показност няма смисъл. Особено на ден като днешния, който е свързан с духовността. Ако всеки днес почувства поне малко духовност в себе си и се посвети на най-близките си хора, това ще бъде будителство в съвременния му вариант. Съвременните будители са всички хора, които съвестно си вършат работата и се стремят да направят нещо добро за хората и България. Имало е времена, в които будители са били точно определени хора, сега всеки един може да бъде будител, дори и един родител, който възпитава и създава осъзнато и будно дете в съвременния свят, което е много трудно за родителите“, каза Бърдаров.

Битието определя съзнанието, а потребност от духовност в този материален свят има, категоричен бе Георги Бърдаров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!