София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гешев получи подкрепа от учени, половината бивши агенти на ДС

Отвореното писмо е подписано от шестима академици и двама учени от БАН

Гешев получи подкрепа от учени, половината бивши агенти на ДС

Отвореното писмо е подписано от шестима академици и двама учени от БАН

8 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Единственият номиниран кандидат за поста главен прокурор на Републиката – Иван Гешев – получи днес подкрепа от страна на академици и двама член-кореспонденти на БАН. Те изразиха подкрепата си в отворено писмо, изцяло издържано в стила на медиите на Делян Пеевски. Учените, половината от които се оказаха бивши агенти на ДС, казват, че изборът на прокурор Гешев е нежелан само от онези, които се страхуват от него, а именно соросоидите и няколко олигарси.

"Най-разтревожени (от избора на Гешев за главен прокурор - бел. ред.), вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се страхуват. Те не предоставят никакви аргументи срещу професионалните качества на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, но тръбят денонощно, че не било демократично да има само една кандидатура. Иначе същите тези хора по най-демократичен начин участваха в разграбването на националното богатство през последните тридесет години, прикривайки се в синьо-червено-жълтата мъгла на прехода и представяйки се като невинни младенци, целите в бяло", се казва в разпространената до медиите позиция, подписана от осмина учени, половината от които - агенти на Държавна сигурност (ДС). В края на юли Гешев получи подкрепа и от Димитър Иванов (известен с прякора Митьо Гестапото), последният шеф на Шести отдел на Шесто управление в ДС, известно като политическата или идеологическата полиция.

Писмото е озаглавено "Кому е изгодно?" и подписано от акад. Благовест Сендов, акад. Константин Косев (агент Найденов от ДС), акад. Георги Марков (секретен сътрудник на ДС), акад. Ячко Иванов (съдържател на явочна квартира и секретен сътрудник на ДС), акад. Тодор Николов, акад. Дамян Дамянов, член-кор. Драга Тончева и член-кор. Иван Гранитски (агент Огнян от ДС).