София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Гешев: Уликите за хакерската атака срещу НАП са публикувани с цел да няма спекулации

„Прокуратурата няма защо да мълчи”

Гешев: Уликите за хакерската атака срещу НАП са публикувани с цел да няма спекулации

„Прокуратурата няма защо да мълчи”

10 месецаПравосъдие 5 Боряна Райчева


Уликите по делото за хакерската атака срещу НАП са публикувани с цел да няма спекулации. Това заяви заместник-главният прокурор и кандидат за главен обвинител Иван Гешев.

Тази седмица за втори път бяха огласени данни от файлове и разпити на свидетели, които, според обвинението, доказват ролята на обвинения за кибертероризъм Иван Тодоров като подбудител.

По повод критиките, че подобна информация не бива разгласявана чрез медиите, прокурор Гешев заяви, че не вижда процесуален проблем в тези действия на прокуратурата: "Информация се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор, както е постъпено в този случай. С цел – само и единствено – да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я е обсъдел и произнесъл. Така че процесуален проблем няма. А това, че на някой не му харесва истината – това не е проблем на Прокуратурата. Но Прокуратурата няма защо да мълчи, при положение че не е виновна. За какво сме виновни? За това, че арестувахме най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това, че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целия Преход? За това ли трябва да се срамуваме?".