София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Глобите за разходки в парка масово падат в съда

Повечето дори не се гледат по същество
8 сОбщество 128 Златина Петкова

Вече има множество произнасяния на съдилища от цялата страна относно законосъобразността на наложени глоби за разхождане в парка, както и за посещение на детски площадки, спортни или други съоръжения на открито. Припомняме, че такива забрани бяха наложени у нас в началото на пандемията от короняавирус през месец март.

Във всички прегледани съдебни решения наказателните постановления са отменени, съответно отменени са и наложените с тях глоби. Някои от тези съдебни решения са окончателно потвърдени и от втората инстанция.

Сред водещите мотиви за отмяна са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Наличието на допуснати съществени процесуални нарушения при съставянето на акта за установяване на административното нарушение и/или при издаване на наказателното постановление, с което се налага глобата, означава, че съдът изобщо не стига до гледане на казуса по същество.

В случаите, в които все пак съдът е разглеждал казуса по същество актовете падат, защото не е описано точно нарушението, защо това действие е било забранено на конкретната дата или пък нарушението е счетено за маловажно.

Следва да се отбележи, че при отмяната на наложените глоби регионалните здравни инспекции са осъждани да платят разноските за водене на делата, в това число и адвокатските хонорари, които наказаните лица са платили, за да получат правна помощ.