София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Гьоков: Прокуратурата да провери злоупотребата с евросредства на служебния кабинет

"Очакваме от прокуратурата честно разследване и да обяви правомерно ли са похарчени парите на българските граждани"

1 годинаПолитика 2

„Планът за възстановяване и устойчивост е приет окончателно от българското правителство на 7 април, а от Европейската комисия е одобрен на 4 май. Този проект за развитие на социалната икономика e изработен не само от мен като министър, но и назад от предходните правителства е работено по този законопроект. Проектът е прекрасен и ние сме си свършили работата.”

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на бТВ в отговор на обвиненията на служебния министър Лазар Лазаров, че последният редовен кабинет е забавил проекта за развитие на социалната икономика по този план.   
  
„Получаваме сигнали за съмнителна сделка точно по този проект – сигнали от граждани, от наши структури – анонимни, подписани“, каза депутатът от левицата и показа в ефир обяви за имот в Габрово, който е закупен по този проект.
  
„Първият въпрос е, защо министерството купува имоти, а не търси държавни или общински имоти, които ще излязат на държавата безплатно, няма да се плаща с тези пари по Плана за възстановяване и устойчивост, а тези пари, които са предназначени за социалната икономика, ще отидат в подкрепа на социалните предприятия“, попита социалистът.

„Аз като министър съм предприел действия, има и следи за това – изпратени са писма до областни управители, до кметства на общини за сгради. Има отрицателни отговори, но има и положителни. Последните разговори, които водех като министър на труда и социалната политика по този проект, са с бившите областни управители на Габрово и на Бургас. В Габрово бяхме намерили помещения – едното готово, другото щеше да се освободи след известно време, проектът позволява първото помещение, което е за офис, да се оборудва и малко по-късно в процеса да се открие“, обясни той.
  
„Сега се обявява без обществена поръчка“, каза Гьоков и допълни, че когато се харчат милиони, трябва най-малкото да се направи обществена поръчка, а не да се правят преки договаряния, от които не са ясни параметрите на обявата, не е ясно кой класира офертите, как се уведомяват хората или тези, които искат да си продадат обектите.