София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Гърция затяга мерките срещу COVID-19

Неваксинираните ще влизат в кина, ресторанти и барове само срещу тест
17 сЗдраве 284 Николай Парашкевов

От днес в Гърция неваксинираните срещу COVID-19 лица ще бъдат допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа.

Правителството се надява, че с новите мерки, които влизат в сила в понеделник, ще овладее разпространението на коронавируса, без да ограничава икономическата и социалната активност, посочват местните медии.

Фокусът на новите мерки е в дейностите на закрито, които ще работят нормално, като стадиони, киносалони и театри, но също и на работното място, в ресторантите, изложбените пространства, фитнесите и други.

Правителството иска да осигури свобода на движение на хората, които са ваксинирани.

Медиите представят подробности за новите мерки, които ще бъдат в сила от утре:

Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично.

Той може да бъде направен в частен диагностичен център на цена от 10 евро.

Неваксинираните учители и служители в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната индустрия ще трябва да си правят два бързи теста седмично за тяхна сметка в частни диагностични центрове на същата цена.

Работодателите имат законово право да се информират дали техните служители са ваксинирани, или не.

Те също така са задължени да потвърдят валидността на сертификатите за отрицателен резултат на теста на неваксинираните служители.

Работодателите ще използват безплатното правителствено приложение за COVID, за да сканират дигиталните сертификати за ваксинация.

Неваксинираните ученици ще трябва да си правят два самостоятелни безплатни теста седмично.

Неваксинираните студенти ще трябва да си правят два лабораторни теста седмично за тяхна сметка на цена от 10 евро.

Неваксинираните пътници на възраст над 12 години ще трябва да правят бърз тест 48 часа преди пътуване, а децата на възраст между 5 и 12 години - самостоятелен тест.

Във вътрешните помещения на ресторанти и развлекателни центрове ще бъде позволено влизане на ваксинирани лица и на лица, които са преболедували COVID-19 и разполагат със съответния документ (за неваксинираните условията бяха посочени по-горе - бел. ред.).

В закритите и откритите части на стадионите ще бъдат допускани ваксинирани лица и преболедували, както и неваксинирани, които представят негативен резултат от тест, направен през последните 48 часа.

По отношение на театри, киносалони и музеи:

Неваксинираните клиенти могат да влизат в тях само с негативен тест от последните 48 часа.

Управителите на подобни учреждения имат право да ограничават достъпа на хора - за ваксинирани и преболедували достъпът може да е 100 процента, при смесен достъп (ваксинирани и неваксинирани с негативен тест) учреждението работи с намален капацитет.

Фитнесите на закрито ще работят за ваксинирани лица и преболедували.

Неваксинираните клиенти ще трябва да представят отрицателен резултат от тест от последните 48 часа.

Предпазни маски трябва да бъдат носени на всички закрити и открити обществени места, където се събират хора.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!