София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГЪРЦИЯ Е ГНЕВНА: Обвиняват властите за бедствието

Хората опитват да идентифицират телата на близките си

ГЪРЦИЯ Е ГНЕВНА: Обвиняват властите за бедствието

Хората опитват да идентифицират телата на близките си

2 годиниОбщество 1 Боряна Райчева


В Гърция страховете отстъпиха място на гнева, докато спасителите търсят в изгорена земя и по  бреговата линия  оцелели в третия ден след като горски пожари изпепелиха села близо до Атина и убиха поне 82-ма души.

Най-малко 187 души бяха ранени при пожара, включително 22 деца. Всички те са идентифицирани, казаха властите.

Първоначалните проверки показаха, че повече от 500 жилища са били повредени.Повече от 300  автомобила са изгорели. Те са преместени в Рафина, за да отблокират тесните пътища, които станаха смъртни капани в понеделник вечерта.

Отчаяни роднини се появяват по телевизията, за да помолят за помощ. Някои обвиняваха властите за бедствието - най-смъртоносното за страната в продължение на десетилетия, тъй като според тях жителите на Мати трябвало да са евакуирани по-рано.

"Това не трябваше да се случи, хората загинаха без причина", извика една жена в сълзи към министъра на отбраната Панос Каменмос, докато е бил на посещение в селото и близките опустошени райони – „Ти ни остави на Божията милост!“.

Очаква се броя на жертвите да се увеличи, а около 300 пожарникари и доброволци обикалят в района, търсейки десетки, които все още липсват, включително деветгодишни близначки.

Някой хора използват социалните мрежи, за да намерят свои близки.

Причината за пожара все още е неясна и се разследва от прокурори от Атина.

Местните власти заявиха, че високите и непредвидими ветрове биха направили дори и най-добре изпълнения план за евакуация безсмислен, но пожарникарите заявиха пред Ройтерс, че някои контейнери за вода в района са били празни.

Една от теориите, по които работят разследващите е, че огънят е запален умишлено на три места, по едно и също време.

Хората се опитват да идентифицират близките си, но повечето трупове са лошо овъглени и разпознаването им е предизвикателство, съобщават медиците. "Ще бъде много болезнено, след това ще имаме идентификация ... погребенията, повече болка", каза Евангелос Бурнус, кмет на Рафина, район близо до Мати. „Страхувам се, че броят на мъртвите ще се увеличи“, казва той.

Кметът подчертава, че даренията от храна, кръв, медицински принадлежности и дрехи са надхвърлили всички очаквания.

Дългият списък от облекчаващи мерки, обявени от правителството, включват еднократно плащане в размер на 10 000 евро и работа в публичния сектор за съпрузите на жертвите и близките роднини. За мнозина обаче не е достатъчно, за да облекчи болката.