София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хиляди протестират във Венеция

Искат оставката на кмета Луиджи Бруняро

Хиляди протестират във Венеция

Искат оставката на кмета Луиджи Бруняро

4 месецаОбщество 31 Боряна Райчева


Хиляди жители на Венеция излязоха по улиците на ренесансовия град, за да изразят възмущението си от честите наводнения и гигантските круизни кораби, които влизат в града, съобщават световните агенции. Въпреки проливния дъжд, между 2000 и 3000 души отговориха на призива на екологични групи и организации, противопоставящи се на големите плавателни съдове.

По мнение на критиците, вълните, които круизните кораби правят, създават ерозия в основите на града-лагуна. Протестиращите скандираха "Венеция се съпротивлява" и отправиха призиви за оставката на градоначалника Луиджи Бруняро.

Демонстрантите призоваха и за завършването на мащабния проект MOSE. Инфраструктурният проект на стойност милиарди долари се строи от 2003 г. за защита на града от наводнения, но е белязан със скандали заради превишаване на разходите, корупция и закъснения.

Протестът беше свикан дни след безпрецедентното наводнение в началото на този месец, което опустоши града, потопи домове, магазини и културни богатства. Венеция е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е дом на около 50 000 души, докато около 36 милиона души го посещават всяка година.