София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хонконгската полиция щурмува университет

Протестиращите са се барикадирали в сградата
пропускане

Хонконгската полиция щурмува университет

Протестиращите са се барикадирали в сградата

6 месецаОбщество 24 Боряна Райчева


Полицията в Хонконг успя нахлу в сградата на Политехническия университет, в която над 200 протестиращи се бяха барикадирали. Това съобщи в понеделник Асошиейтед прес.

Според информацията щурмът е продължил цяла нощ. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу радикално настроени студенти. Правоприлагащите органи са оградили целия университет, блокирайки всички входове и изходи от кампуса

Хонконгската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия и на 17 ноември, за да разпръсне маскирани радикални демонстранти на полуостров Коулун, където се намира университетът. Радикалите хвърляли тухли, коктейли Молотов срещу охраната, стреляли с лъкове. Според South China Morning Post един от полицаите е ранен в крака от стрела, изстреляна от демонстрант.

В началото на лятото в Хонконг започнаха масови протести срещу намерението на правителството да приеме законопроект за екстрадиция на правонарушители в Китай. Въпреки отказа от законопроекта, привържениците на опозиционната младеж изразяват готовността си да продължат антиправителствените протести. Те са придружени от насилие, блокиране на пътища, палежи и вандалски действия.