София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Икономисти: Европейският съюз предлага мерки, които ние сме приложили първи

"Български идеи ще се приложат в европейски мащаб"
3 сИкономика 342 Калоян Ненчев

"Ние взимаме свръхпечалбите от енергетиката на държавните фирми и с тях компенсираме бизнеса. Европейските страни взимат идеята от нас. Ние го правим от 1 юли още. Всъщност ние го прилагаме от няколко месеца, идеята е българска и сега ще се приложи в европейски мащаб. България и Гърция внасят 9-10% ток, трябва да се изчисли по каква формула се изчислява. Доколкото знам България няма да дава на съседни страни, но този въпрос трябва да се изчисти.", заяви в ефир старшият икономист на фондация "Отворено общество" Георги Ангелов.

"Ние вече сме направили някои от европейските мерки, защитили се малките фирми и сме иззели свръхпечалби. За частните електроенергийни дружества не съм чул някой да мисли мерки, но те имат малък дял от общото производство. Скептичен съм, че някой ще тръгне да им нарушава интересите. Интересно е повече дали някой ще приложи мерки за печалбите на петролните и газови компании. "Лукойл" например отдавна не отчита печалби.", допълни ядреният физик и експерт по ядрена безопасност проф. Георги Касчиев.

"Тук влиза най-евтиният нефт и се правят най-големите свръхпечалби. Трябва по някакъв начин или трябва да се намалят цените, или да се обложат тези пари. Защо даваме изключение от ембаргото, ако няма никаква полза за българските потребители? Не можем да правим това и да не получаваме нищо насреща. Темата за декларирането на данъци в офшорни страни трябва по някакъв начин да ги приложим, за да има ефект", посочи Ангелов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!