София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Илияна Йотова разкри: В следващите дни ще бъдат дадени доказателства за подслушването

Вицепрезидентът коментира и темата с отпуските на началниците на спецслужбите
6 сПолитика 5278

"Народ, роден от словото, който носи едни от най-старите държавни традиции, няма как да не върви към светли бъднини. Цялата ни история върви натам. Имаме с какво да се гордеем... Това е празникът, който ни събира най-много, независимо от политическите ни убеждения, от обществото, в което живеем, от това дали сме тук или в чужбина". Това каза на 24 май пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. И допълни, че "будители има във всички години и по всяко време". 

Тя подчерта, че да направим България уютна за живот държава - това е обща задача. 

"Няма как да не забележим, че през последните дни, откакто е служебният кабинет, много неща се променят за добро. Връщаме си държавата, нормалните отношения между институциите, нормалните отношения между управляващите и гражданите. По съвсем различен начин е диалогът между тези две групи - прозрачно, честно, да, трудно е, но хората ще разберат изпълнителната власт". 

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост Илияна Йотова обяви: 

"Европейската комисия работи много интензивно със служебния кабинет и с някои министерства, които са в основата на плана. Служебният кабинет продължи да работи и с експертите, които стоят зад плана... Важното е до края на служебния кабинет планът да бъде изпратен и успешно защитен пред Европейската комисия". 

Според нея при коментарите по темата се пропуска отношението на българските предприемачи към евросредствата: "Този план трябва да ги накара да се заинтересуват, да са амбициозни, да правят проекти, чието бъдеще продължава и след края на проекта... Има още какво да се направи по плана. Рамката е отворена и ще има възможности за допълване. Надявам се планът да бъде използван по различен начин, а не както оперативните програми до този момент, при които усвояването доминираше пред развитието". 

Вицепрезидентът изрази оптимизъм, че България ще успее да се изрази правилно и експертно защо е такава позицията ѝ спрямо въпроса с Република Северна Македония. 

"С усилието на Европейския съюз и на двете държави трябва да се намери решение, за да не се заличава паметта нито на България, нито на РСМ... Сигурна съм, че това правителство ще намери добрите послания към европейските ни партньори. Важна е темата за съдбата на хората с български произход, за отношението към тях, за отношението към малцинствени групи. Всичко това трябва да се сложи на масата. Привърженик съм на повече разговори, на повече срещи, но и на изчистване с подписи под документи". 

Тя посочи, че пътят и на Албания, и на РСМ е в Европейския съюз, а "България трябва да е лобистът за Западните Балкани". 

„Аз съм сигурна, че в следващите дни ще бъдат дадени конкретни доказателства, разбира се, това е по преценка и на съответните служби. Трябва да има публичност и прозрачност така, както ни обеща изпълнителната власт и служебното правителство“, каза тя за проверките около скандала с подслушванията на политици.

Вицепрезидентът коментира и темата с отпуските на началниците на спецслужбите: „Когато по такъв начин хора, които са призвани да ръководят най-важните служби в България, които се отнасят до сигурността на всеки един от нас, и когато подават молби за дълги отпуски точно тогава, когато застъпва ново правителство, те самите създават опасност пред националната сигурност на страната“.

Според Илияна Йотова наблюдаваното в момента обединение на леви партии може да се приеме като начало на един по-дълъг процес на единение на лявото политическо пространство: „Това не бива да става механично. Аз разбирам колегите си от БСП и от АБВ в момента, разбирам и Татяна Дончева. Много е малък периодът между два избора, за да можем да говорим за сериозно обединение върху сериозна основа. Това е по-скоро желание за съвместно явяване на избори“. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!