София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

ИСТОРИЧЕСКО: НАСА изстреля най-голямата и най-мощна ракета досега към Луната

Орион трябва да демонстрира, че може да влиза и излиза от лунната орбита


НАСА изстреля най-мощната си ракета от 50 години насам тази сутрин, изпращайки капсула без екипаж към небето на 25-дневна мисия да обиколи Луната и да се върне безопасно на Земята.

Мисията, наречена Artemis I, бележи встъпителния полет както на ракетата SLS, така и на капсулата на екипажа Orion.

И това дава началото на многомисионната програма Artemis на НАСА, която е фокусирана върху изпращането на астронавти, включително първата жена и първия цветнокож човек, на повърхността на Луната най-рано до 2025 г.

SLS, построен от Boeing Co., е предназначен да бъде основното превозно средство, което ще се използва за транспортиране на хора до околностите на Луната; капсулата на екипажа Orion е построена от Lockheed Martin Corp.

С изстрелването в сряда НАСА възнамерява да покаже, че комбинираните превозни средства SLS и Orion могат безопасно да вършат работата си, преди астронавтите някога да се качат на борда.

Около осем минути след излитането SLS навлезе в околоземна орбита и основното ядро ​​на ракетата се отдели от горната част на превозното средство, носещо Орион.

Приблизително час и половина след изстрелването двигателят на горния етап ще се запали за 18 минути, за да изпрати Орион по курса към Луната.

След шест дни Orion ще се приближи на 60 мили (97 километра) от лунната повърхност, използвайки гравитацията на Луната, за да влезе в удължена орбита.

Орион трябва да демонстрира, че може да влиза и излиза от лунната орбита, преди да се върне у дома, да оцелее при повторно влизане в земната атмосфера и да падне в Тихия океан на 11 декември.