София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Италианска медия: Джузепе Конте каза: "Да го нач*кам на една мъртва Европа"

„Отвратителна Европа“, беше на първа страница авторитетното издание La Repubblica

Италианска медия: Джузепе Конте каза: "Да го нач*кам на една мъртва Европа"

„Отвратителна Европа“, беше на първа страница авторитетното издание La Repubblica

2 месецаПолитика 50 Мирослав Митков


Провалът на европейските лидери да се споразумеят за съвместен икономически отговор на коронавируса отприщи широка критика в Италия, като вестници, политици и длъжностни лица нападнаха увъртанията на някои страни от Европейския съюз.

Германия и други страни от Северна Европа отхвърлиха в четвъртък молбата на девет държави, включително най-силно засегнатата Италия, за обединяване на заемите чрез „корона облигации“, за да помогнат за смекчаването на икономическия удар от мерките срещу пандемията.

„Отвратителна Европа“, беше на първа страница авторитетното издание La Repubblica.

Евроскептичният Il Fatto Quotidiano беше дори по-груб, като написа: „Конте каза „да ви го нач*кам“ на една мъртва Европа“.

По време на шестчасова видеоконференция с лидерите на страните-членки на ЕС италианският премиер Джузепе Конте поиска нови финансови инструменти, „наистина адаптирани за война“.

Но искането му бе отхвърлено и вместо това в заключителната декларация на срещата на върха в четвъртък вечерта се отбелязва, че се дават две седмици на финансовите министри от еврозоната да предложат варианти.

Официално: Русия представи лекарство срещу коронавируса

Конте, пише ежедневникът Corriere della Sera, беше помолил европейските си колеги за две неща: „единство и бързи действия“, но не получи нито едното.