София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Италианска медия: Джузепе Конте каза: "Да го нач*кам на една мъртва Европа"

„Отвратителна Европа“, беше на първа страница авторитетното издание La Repubblica
1 годинаПолитика 175 Мирослав Митков

Провалът на европейските лидери да се споразумеят за съвместен икономически отговор на коронавируса отприщи широка критика в Италия, като вестници, политици и длъжностни лица нападнаха увъртанията на някои страни от Европейския съюз.

Германия и други страни от Северна Европа отхвърлиха в четвъртък молбата на девет държави, включително най-силно засегнатата Италия, за обединяване на заемите чрез „корона облигации“, за да помогнат за смекчаването на икономическия удар от мерките срещу пандемията.

„Отвратителна Европа“, беше на първа страница авторитетното издание La Repubblica.

Евроскептичният Il Fatto Quotidiano беше дори по-груб, като написа: „Конте каза „да ви го нач*кам“ на една мъртва Европа“.

По време на шестчасова видеоконференция с лидерите на страните-членки на ЕС италианският премиер Джузепе Конте поиска нови финансови инструменти, „наистина адаптирани за война“.

Но искането му бе отхвърлено и вместо това в заключителната декларация на срещата на върха в четвъртък вечерта се отбелязва, че се дават две седмици на финансовите министри от еврозоната да предложат варианти.

Официално: Русия представи лекарство срещу коронавируса

Конте, пише ежедневникът Corriere della Sera, беше помолил европейските си колеги за две неща: „единство и бързи действия“, но не получи нито едното.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!