София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Der Spigel: Как Москва, а и Пекин, биха ЕС в битката на жестове

И Русия, и Китай изпратиха помощ за Италия
1 годинаОбщество 86 Мирослав Митков

В борбата с коронавируса на Италия ще й е полезна всякаква помощ. И една от страните, които се съгласи да окаже такава, е Русия. Кремъл изпрати в европейската страна маски, респиратори, медицинско оборудване, десетки специалисти и "ефектен кич", например, стикери със сърца, знамена и надписи "От Русия с любов", пише Der Spiegel.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо благодари на руския президент Владимир Путин за помощта: "Италия не е сама, тя има много приятели по целия свят". Европейските партньори, напротив, я оставиха сама с епидемията. Още в края на февруари италианските власти поискаха от ЕС да им достави медицински маски. Но никоя от страните-членки не отговори, заяви Маурицио Масари, представител на Рим в Брюксел: "Това е лош знак за европейската солидарност".

По това време само една държава отговори на молбата на Италия - Китай. Два дни по-късно транспортен самолет от Поднебесната, на борда на който имаше медицинско оборудване и експерти, кацна в столицата на страната. Малко по-късно европейските приятели все пак оказаха помощ, но италианците все пак останаха с усещането, че не могат да разчитат на своите съюзници в ЕС.

От една страна, китайците и руснаците, които действат и са готови да помогнат, от друга, колебливите и ненадеждни европейци със своите експортни ограничения и затваряне на граници", - пише изданието

Европейските страни трябва да проявят солидарност с италианците възможно най-скоро, защото сега те губят в "битката на образи и жестове". В средносрочен план това може да се отрази в областта на политиката за сигурност, опасяват се в германското министерство на отбраната. Факт е, че доставката на медицинско оборудване от транспортни самолети може да се разглежда като контакт на военно ниво. Възможно е в близко бъдеще това да доведе до "противоречиви дискусии за това как да се справим с Русия и Китай" в ЕС и НАТО, предупредиха от Бундесвера.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!