София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото


Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в Брюксел.

При срещите си с членове на Европейския парламент Иван Гешев ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста на неправомерния политически натиск срещу независимостта на органите на съдебната власт и очакванията от третия годишен доклад на Европейската комисия по въпроса. Иван Гешев ще представи и позицията на прокуратурата за цялостна правосъдна реформа, която да ограничи тежкия формализъм на българския наказателен процес, както и да доведе до актуализиране на нормативната уредба, с оглед обществените реалности.

Главният прокурор ще информира европейските парламентаристи за негативните последици от закриването на органите на специализираното правосъдие у нас. Статистическите данни сочат, че само за период от девет месеца е констатиран спад с 50% на делата срещу организирани престъпни групи, посочват от пресцентъра на прокуратурата.

Друг акцент от разговорите на Иван Гешев в Европейския парламент ще бъде ангажираността на прокуратурата по противодействие на зловредното чуждестранно влияние, засягащо интересите на ЕС и НАТО, особено на фона на руската военна агресия в Украйна и преките последици за сигурността в региона.