София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Иван Шишков за катастрофата на АМ "Тракия": Няма проблем с пътния участък

"За съжаление през последните 10-15 г. повече се говореше, отколкото да се строят магистрали'',каза Иван Шишков

1 мПолитика 224 Кристияна Стефанова

Във връзка с тежката катастрофа на АМ "Тракия" вчера, служебният регионален министър Иван Шишков коментира пред БНТ, че в този случай няма проблем с пътния участък. По думите му, този участък от магистралата е въведен в експлоатация през 2012 г. и от 10 г. След още няколко години ще се наложи да му бъде направен най-вероятно основен, а не текущ ремонт. 

"За съжаление през последните 10-15 г. повече се говореше, отколкото да се строят магистрали. Станахме свидетели, че АМ "Хемус" се строеше на практика до 3-ти лот, изключвам проблема с раздадените пари. Назад във времето нито са се планирали, нито са се строели магистрали в абсолютна цялост. Малко магистрали, които не стигат за трафика. Ние не сме богата държава, но в никакъв случай не трябва да си позволяваме да не развиваме инфраструктурата, да се планира и по максимално бързия начин да се построи", заяви арх. Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Това, за което са виновни от АПИ е, че са направили поръчка, която е била абсолютно негодна. И проблемите, които са упоменати от КЗК са напълно реални. Старото ръководство на АПИ е виновно за неизрядни обществени поръчки, които доведоха до това държавата наистина да изпадне в тежка юридическа ситуация. Те са мислили в посока как да направят тригодишните договори пролетта и са оставили зимното почистване. Искали са буквално да принудят държавата и НС тогава да удължат сроковете на старите договори, за да може по същите тези договори да бъде възложено и зимното почистване. Според мен, част от управляващите искаха да принудят НС да удължи сроковете, но това не се случи. Сега сме изправени пред трудна ситуация, но тя е решима", обясни още Шишков.

Той допълни, че след 15 дни трябва да приключи процедурата по ЗОП и би трябвало да започне избор на изпълнители. Провел е две срещи - една със строителите на интерконектора, и друга - с пътните фирми, които ясно са разбрали, че тези пари, блокирани от НС, няма как в момента служебния кабинет да им ги изплати.

По отношение на интерконектора между Гърция и България, регионалният министър каза, че е почти готов в степен, че може да се въведе в експлоатация първия етап, но след довършителни работи. Той добави, че тръбата сама за себе си най-вероятно е пълна с газ и трябва да се изпробва, че е годна. Шишков уточни още, че интерконекторът най-вероятно ще бъде пуснат в експоатация преди отоплителния сезон, защото строителят е обещал до 7 септември да приключи строително-монтажните работи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!